Musiikin miksaaminen tekoälyllä
- nicolaslinnala
- 23.6.
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 3 päivää sitten
Miltä kuulostaa tulevaisuus?
Tekoäly kohtaa musiikin – ja studio elää mukana.
Liity sähköpostilistalle ja pysy mukana kehityksessä.
Musiikin miksaaminen tekoälyllä
Musiikin miksaaminen tekoälyllä herättää yhä enemmän keskustelua. Onko se tulevaisuutta vai vain kikka, joka ei ymmärrä tunnelmaa? Tässä blogissa kerron oman kokemukseni siitä, miltä AI-miksaus tuntuu käytännössä – ja miksi se ei vielä korvaa ihmistä.
Jokainen tuottaja tekee jossain uran aikana isompia tai pienempiä virheitä. Mulla on yksi todellakin opettava virhe minkä tein urani alkuaikoina. Olin juuri perustanut oman studion, kun eräs tanskalainen muusikko otti yhteyttä ja kertoi, että hänen pitäisi päästä äänittämään musiikkia. Sovittiin tapaaminen studiolle, jotta päästään juttelemaan siitä, mitä me molemmat halutaan ja että ollaan samalla aaltopituudella.
Kaveri soitti mulle puhelimestaan demoa, jonka joku oli soittanut kitaralla. Annoin kuuleman perusteella hinnan ja sovittiin aika. No – eihän ne taidot olleet sitä mitä olin ajatellut. Se työmäärä, jonka saimme tehdä, oli hyvä muistutus siitä, mitä voi tapahtua, jos ei selvitä asioita kunnolla etukäteen.
Toki sanonta kuuluu, että virheistä pitäisi oppia. Itse en aina opi ensimmäisellä, ja olenkin saanut muutaman kerran maksaa vähän enemmän. Mutta eteenpäin mennään – kolmannella kerralla menee varmasti perille.
Olen miettinyt, onko tekoäly samanlainen asia. Jos sitä ei opi tai opiskele ajoissa, joutuuko siitä maksamaan myöhemmin kalliisti? Toisaalta tuntuu, että vielä nyt AI-musiikin tekeminen on vähän kuin arpapeliä. Vaikka kuinka hyviä "promptteja" antaa, lopputulos ei ole koskaan ihan sitä mitä toivoisi. Ja jos yrittää korjata, menee usein vain huonompaan suuntaan.
AI-plugarit testissä
Olen kokeillut muutamaa tekoälyavusteista miksausplugaria. En tiedä teinkö jotain väärin, mutta ne antoivat aina saman perussäädön. Testasin tätä ajamalla ne kuuden erilaisen bassoraidan läpi – ja tulos oli joka kerta identtinen. Ei huono, mutta silti sama. Vähän tuli sellainen fiilis, että meinaako tekoäly, että kaikki musiikki pitää kuulostaa samalta?
Testasin lopuksi AI-plugaria myös bassoon, jonka olin itse miksannut valmiiksi – ja taas se teki täsmälleen samat säädöt. Eli vaikuttaa siltä, että sen päätehtävä on avata kasa valmiita plugareita ja jättää käyttäjälle helppo aloituspiste. Sinänsä ihan näppärää, mutta ei se vielä miksaa mun puolesta.
Ehkä tätä voisi ajatella niin, että tekoäly tekee mulle isoa ja kaunista… mutta sitten tekeekin jotain ihan muuta. Tulee tunne, että "mikä surkea plugari!" – tai ehkä mä en vaan vielä osaa käyttää sitä oikein. Vai onko tämä koko AI-miksaaminen vielä vähän ylihypetettyä?
Tunnelma ja tunne – kuka sen päättää?
Entä jos mulla on surullinen kappale, enkä halua miksauksesta iloista tunnelmaa – tai toisinpäin? Voiko tekoäly koskaan tulkita tunnetta? Ehkä tekoäly on miksauksessa lopulta vain työkalu, joka nopeuttaa ja helpottaa, mutta ei päätä puolestani mitään.
Olen myös pohtinut, milloin me päästään siihen pisteeseen, että voin puhua tekoälylle:"Tee tästä surullisempi", tai "Aja vähän enemmän saturaatiota."Ja että se laittaisi ne 90 raitaa kerralla kuntoon. Kun tai jos se hetki tulee, onko miksaaja enää muuta kuin takapenkillä istuja, joka komentaa tekoälyä tekemään asiat?
Tavallaan tuo ajatus kiehtoo – ja samalla vähän pelottaa. Mutta jos tätä työtä haluaa tehdä tulevaisuudessakin, niin on kehityttävä kehityksen mukana. Opeteltava uudet plugarit ja uudet tavat.
Miksaaminen on myös tunne
Mutta tuleeko lopulta se tunne, kun AI-plugari tekee pyydetyt säädöt, että en ole tyytyväinen? Alan heti korjata asioita, koska oma korva ei lepää. Ehkä juuri tässä piilee tekoälyn suurin arvo: yhteistyö ihmisen kanssa, minä joka päätän tunnelman, fiiliksen ja lopputuloksen.
Uskon, että tulevaisuus tuo muutosta – ja jotkut plugarit osaavat jo nyt aika hyvin, tehdä hyviä juttuja. Mutta entä jos saisimme plugarin, jolle voisi puhua suoraan, kertoa mitä kaipaa miksaukselta… ja se tekisi juuri sen?
AI-väitteet ja markkinointia
Olen myös huomannut, että moni plugari mainostaa itseään AI-pohjaisena. Mutta kun vähän tutkii, konepellin alla ei usein ole mitään tekoälyä – korkeintaan algoritmi, joka tekee valmiita säätöjä, vähän kuin netin automaattimasterointipalvelut. Tästä aion muuten kirjoittaa myöhemmin kokonaan oman blogin.
Loppufiilis – UA vai AI?
Mietin, onko muilla samanlaisia ajatuksia kuin mulla: mieluummin käytän esim. UA:n plugareita ja teen manuaalisesti asiat, kuin käytän AI-plugareita, jotka mallintavat samoja klassikoita. Se säätäminen on vaan niin siistiä ja kivaa. En usko, että valtaosa kuulijoista kuulee eroa mitä kompressoria on käytetty miksaamisessa. Tai kuuleeko edes, että kompressoria on käytetty tai tietääkö mikä kompressori edes on.
Mutta tässäpä meille ajattelemisen aihetta.
Kiinnostavatko tekoäly, musiikki ja studiotyö?
Kirjoitan blogissani siitä, miten tekoäly vaikuttaa musiikin tekemiseen ja miten studiotyö muuttuu. Jos nämä aiheet kutkuttelevat, liity sähköpostilistalle – saat tiedon heti, kun uusi teksti julkaistaan. En spämmää turhilla viesteillä.

PS. Jos tämä teksti resonoi ja haluat kurkata, mitä muuta täällä tehdään –
julkaisin juuri oman vaatemalliston ja verkkokaupan.
Käy vilkaisemassa, jos kiinnostaa: 👉
-Nicolas
Comments